Epson aniverseaza 20 de ani de la introducerea tehnologiei Micro Piezo

Am primit un comunicat de la Epson Romania, care ni s-a parut foarte interesant din punctul de vedere al evolutiei imprimantelor cu jet de cerneala. Iata extrase:

Epson, lider la nivel mondial in realizarea de produse inovatoare in domeniul imaginii – imprimante, proiectoare si LCD-uri, aniverseaza 20 de ani de al lansareatehnologiei Micro Piezo, care se regaseste in toate imprimantele produse de brand, de la cele foto compacte pana la imprimantele industriale. Experienta acumulata de-a lungul anilor a permis companiei Epson sa dezvolte o tehnologie extrem de precisa, care asigura acelasi nivel inalt de calitate la fiecare printare.

Principiul de functionare a tehnologiei Micro Piezzo
Epson a dezvoltat tehnologia de printare Micro Piezo ca alternativa la tehnologia traditionala Bubble Jet pentru listarea cu cerneala. Diferentele rezida in metoda de imprimare a cernelurilor pe suprafata de printare. In cazul tehnologiei Bubble Jet, fiecare duza a capului de printare are un element de incalzire. Sub influenta unui impuls electric, acesta se incalzeste si provoaca un fenomen de "fierbere" a cernelii din canal. Ca urmare a acestui fenomen se formeaza o bula de aer, care se extinde si provoaca eliminarea unei picaturi de cerneala. Cand elementul de incalzire se raceste din nou, bula de aer se resoarbe, existand posibilitatea ca cerneala in exces sa se usuce pe capul de printare.

Bazat pe fenomenul de piezoelectricitate, tehnologia Micro Piezo foloseste duze de cerneala confectionate din ceramica. Sub influenta unui impuls electric, elementul ceramic piezo se deformeaza, creand astfel presiunea necesara propulsarii unei picaturi de cerneala prin duza capului de printare. In functie de voltajul impulsului electric, picaturile de cerneala au marimi diferite, putand ajunge pana la 1,5 picolitri. In acelasi timp – la revenirea in forma initiala, componenta de ceramica piezo creeaza o presiune absorbanta care atrage in interiorul duzei eventualele resturi de cerneala. Astfel se obtine un control precis al picaturilor de cerneala, o viteza de printare crescuta si o fiabilitate sporita (neexistand cerneala in exces care sa se usuce pe capul de printare).

Scurt istoric
Anii 80 au facut necesara schimbarea directiei de dezvoltare tehnologica, intrucat imprimantele SIDM (Serial Impact Spot Matrix) nu mai puteau concura cu performantele imprimantelor laser sau cu jet de cerneala.
Spre sfarsitul aniilor 80 cei mai buni ingineri de la Epson, condusi de actualul presedinte al companei, Minoru Usui, dezvolta un cap de printare care depaseste ca performanta nu doar tehnologia inkjet existenta pe piata, dar si tehnologia de imprimare laser.
In 1993 este lansata prima imprimanta cu jet de cerneala echipata cu capul de printare Micro Piezo: Epson Stylus-800 (MJ-500).
In 2007 a urmat o noua etapa in evolutia tehnologiei Micro Piezo: dezvoltarea capului de printare TFP (Thin Film Piezo), folosind o tehnologie de productie bazata pe semiconductori. Rezultatul a fost accelerarea procesului de printare si reducerea dimensiunilor capului de printare.

Alte informatii si noutati puteti citi aici.